Ακανόνιστες Πλάκες
Κυβόλιθοι
Πλακάκια Δάπεδου
Δάπεδα 60x60
Βυζαντινά Δάπεδα
Ακανόνιστες Αντικ Πλάκες
Σκάλες
Slabs
Πλακάκια Επένδυσης
Σκαπιτσαριστά
Rock Faces (καπάκια)
Πάνελ πέτρας
Τούβλα
Λιθόπετρες
Πρέκια - Αγκωνάρια
Σκεπόπλακες
Σχάρες πέτρας
Βότσαλα
Deco Uni
Ψηφίδες
Πέτρες Κήπου
Πατήματα Κήπου
Διακοσμητικά Κήπου
Ψησταριές
Ψηφιδωτά
3D Ψηφιδωτά
Πέπλες σε δίχτυ
Μέταλλα & Γυαλάκια σε δίχτυ
Fildisi
Μπορντούρες - Λιστέλο
PREMIUM collection
Νιπτήρες
Home Accessories
  

Ορολογία πετρωμάτων

 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό
Architectural STONE ANNUAL
Εκδότης : BUSINESS DATA ΕΠΕ
Φαβιέρου 24-26 Αθήνα
Τηλ.: 210-5241394
 
ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ

Αμφιβολίτης (amphibolite). Μεταμορφωμένο πέτρωμα που αποτελείται, κυρίως, από κεροστίλβη και πλαγιόκλαστα.

Αλάβαστρο (alabaster). Είναι μια σταθερή Λεπτοκρυσταλλική, ποικιλία γύψου, χρώματος συνήθως χιονόλευκου, που παρουσιάζει σχετική διαφάνεια. Ορισμένες φορές το πέτρωμα αυτό, που χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς, εντοπίζεται και με ποικίλους ανοιχτόχρωμους τόνους.

Ανδεσίτης (andesite). Εκρηξιγενές ηφαιστειακό πέτρωμα που αποτελείται κυρίως από πλαγιόκλαστα (μιρκοκρύσταλλοι ανδεσίνη, ολιγόκλαστου, αλβίτη) και ένα ή περισσότερα σκουρόχρωμα ορυκτά: αμφίβολο, πυρόξενο και βιοτίτη. Στη μάζα του πετρώματος υπάρχουν διάσπαρτοι μεγάλοι κρύσταλλοι (φαινοκρυσταλλοι) πλαγιόκλαστων, αυγίτη, κεροστίλβης, ρομβικών πυρόξενων και βιοτίτη. Συνήθως οι ανδεσίτες έχουν χρώμα καστανό ή καστανόφαιο, είναι τραχείς στην αφή και έχουν όψη κυψελώδη. Το όνομα τους δόθηκε μετά οπό εκτεταμένη μελέτη λαβών στις Άνδεις, οι οποίες συνιστάτε από αλβίτη και κεροστίλβη. Ορισμένα ανδεσιτικά πετρώματα ονομάζονται  πορφυρίτες.

Ανορθοσίτης (anorthosite). Εκρηξιγενές πλουτώνιο πέτρωμα που αποτελείται, κυρίως, από πλαγιόκλαστα και ελάχιστα σκουρόχρωμα ορυκτά.

Ασβεστόλιθος (limestone). Ιζηματογενές πέτρωμα με κύριο ορυκτολογικό συστατικό τον ασβεστίτη και διάφορες, κατά περίπτωση, προσμίξεις ενώσεων οξειδίων και υδροξειδίων του αργιλίου, του σιδήρου κ.α., η παρουσία των όποιων επηρεάζει και το χρωματισμό του. Ο ασβεστόλιθος με την επίδραση αραιού υδροχλωρικού οξέος αναβράζει χαρακτηριστικά, λογά έλκυσης διοξειδίου του άνθρακα (CaCO2+2HCI> CaCI2+H2O+CO2) και το γεγονός αυτό διευκολύνει στην ευχερή αναγνώριση του στην ύπαιθρο. Όταν ο ασβεστόλιθος περιέχει οφειδιο μαγνησίου MgO: 5-15% ονομάζεται μαγνησιούχος ασβεστόλιθος, ενώ όταν η περιεκτικότητα του σε MgO είναι πάνω από 15% ονομάζεται δολομιτικος ασβεστόλιθος. Οι ασβεστόλιθοι έχουν προσέλθει είτε από βιογενη, είτε από χημικά ιζήματα, είτε από ιζήματα συνδυασμού βιογενους και χημικής δράσης.
Οι βιογενεις ασβεστόλιθοι σχηματιστήκαν από όστρακα, κελύφη ή κάθε είδους ασβεστιτικά σκελετικά στοιχειά που υπήρχαν μέσα σε θάλασσες και τα οποία παρασυρθήκαν από ρεύματα και συσσωρευτήκαν εκλεκτικά, κατά περιοχές,  σε παχύτατα στρώματα. Τα στρώματα αυτά με την πάροδο των γεωλογικών αιώνων σχημάτισαν με τη διαγενεση τα βιογενους προέλευσης ασβεστολιθικά  πετρώματα. Στους οργανογενείς ασβεστόλιθους τα απολιθώματα από τα οποία αυτοί δημιουργήθηκαν, είναι συνήθως κατεστραμμένα και δυσδιαγνωστα, λογω της διαγενεσης και των ορογενετικων δράσεων και μονό σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν διατηρηθεί δε καλή κατάσταση. Οι ασβεστόλιθοι βιογενους προέλευσης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους απολιθώματα, έχουν και αντίστοιχες ονομασίες, όπως  νουμμουλιτοφόροι, ρουδιστοφόροι, αμμωνιτοφόροι, ασβεστόλιθοι κα όταν τα απολιθώματα είναι νουμμουλίτες, ρουδιστές και αμμωνίτες, αντίστοιχα.
Οι ασβεστόλιθοι χημικής προέλευσης έχουν προσέλθει από την καθίζηση, κάτω από ειδικές συνθήκες, ανθρακικού ασβεστίου, το όποιο είναι αδιάλυτο στο νερό. Πιο συγκεκριμένα, όταν το ιερό περιείχε διαλυμένο όξινο ανθρακικό ασβέστιο, το τελευταίο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, απελευθέρωνε διοξείδιο του άνθρακα και μετέπιπτε σε ουδέτερο ανθρακικό ασβέστιο, το όποιο καθιζανε,  με αποτέλεσμα να δημιουργείται χημικής προέλευσης ασβεστολιθικό ίζημα. Το ίζημα αυτό, με την πάροδο των γεωλογικών αιώνων και με την επίδραση των παραγόντων της διαγενεσης, μετατράπηκε σε σύμπαγες πέτρωμα.
Μια από τις αιτίες μετατροπής του όξινου ανθρακικού ασβεστίου σε ουδέτερο ανθρακικό ασβέστιο, ήταν η παρουσία στο νερό ανθρακικού αμμωνίου(ΝΗ4)2CO3, το όποιο προερχόταν από τη σήψη μικροοργανισμών ( το φαινόμενο αυτό παρατηρείτε κυρίως σε λίμνες). Στους ασβεστόλιθους αυτής της κατηγορίας κατατάσσεται και ο όνυχας, όπως λέγεται εμπορικά το ανυχομάρμαρο (onyx marble), το ασβεστολιθικό, δηλαδή, σύμπαγες πέτρωμα που παρουσιάζει ταινιώδη όψη, λόγο των έγχρωμων και διαφανών στρώσεων ασβεστίτη και/ή αραγωνίτη.
Ένας άλλος τύπος ασβεστόλιθου χημικής προέλευσης είναι και ο ωολιθικός ασβεστόλιθος, ο όποιος  έχει σχηματιστεί σε περιοχές θερμών πηγών, όπου υπήρχαν αναβράοντα νερά με μεγάλη περιεκτικότητα σε διαλυμένο  όξινο ανθρακικό ασβέστιο. Εκεί, οι κόκκοι  της  άμμου που βρίσκονταν στην έξοδο των νερών των πηγών, καθώς αναπηδούσαν στο αναβράζον νερό  περιασβεστωνοντας συνεχώς και σφαιροποιούνταν, μέχρι ότου το βάρος τους μεγάλων τόσο, που τους ανάγκαζε να καθιζήσουν. Στη συνέχεια, με την επίδραση των παραγόντων της διαγενεσης, οι ωόλιθοι αυτοί συγκολλήθηκαν μεταξύ τους σχηματίζοντας ασβεστολιθικούς σχηματισμούς. Όταν το μέγεθος των κόκκων αυτών των σχηματισμών είναι πιο μεγάλο ( μέγεθος πίσου) οι αντίστοιχοι ασβεστόλιθοι ονομάζονται πισολιθικοί.
Τα ασβεστολιθικά πετρώματα διαφοροποιούνται μεταξύ τους, όχι μονό από τα απολιθώματα που τα χαρακτηρίζουν, αλλά και από την μορφή τους, που ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο και το χώρο  που έλαβε χωρά η ιζηματογένεση (ασβεστόλιθοι συμπαγείς,  πορώδεις κ.α.).
Το χρώμα των ασβεστόλιθων, ανάλογα με τις προσμίξεις που περιέχουν, ποικίλει από λευκό και ανοιχτόχρωμο μπεζ μέχρι ερυθρωπό και κόκκινο (οφείλεται σε οξείδια του σιδήρου-αιματίτη) και από γκριζόλευκο μέχρι και μαύρο (σπανιότερα).

σελίδα 2 >>

  

Ορολογία πετρωμάτων

 
+30 25920 51400 Monday to Friday 08:00 - 18:00
Saturday 08:00 - 15:00
ΑΚΡΟΛΙΘΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

ΚΑΒΑΛΑ - ΚΗΠΙΑ
Τ.Κ. 64 100
Τηλ:+30 25920 51151 - 51400
Φαξ:+30 25920 51262

General Information:
info@akrolithos.gr

Export Department:
export@akrolithos.gr